Bottennotering för nyföretagsamheten

Publicerad: 7/3, 2019

I sju av länets tio kommuner backar nyföretagsamheten och är den lägsta på tio år. Bland kvinnor och unga når nyföretagsamheten bottennoteringar. Sammantaget är nyföretagsamheten i länet näst svagast i Sverige. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten i Gävleborgs län 2019.

- Det är oroväckande siffror för Gävleborgs del. Det måste vara enkelt att starta och driva företag, här kan kommunerna hjälpa till genom bra råd och vägledning och att eventuella tillstånd kan ges så snabbt och smidigt som möjligt. Det måste bli mer attraktivt att vara företagare helt enkelt, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.

Precis som i fjolårets undersökning är nyföretagsamheten högst i Nordanstig. I år hamnar Hofors på den lägsta nivån medan Söderhamn har ökat mest.

Andelen företagsamma människor totalt ökar marginellt och uppgår till 10,3 procent i Gävleborg och tillhör fortsatt de fem län i Sverige med lägst företagsamhet. Bland länets kvinnor har företagsamheten ökat något i jämförelse med tidigare år men backar ändå på totalen till landets femte svagaste län. Även företagsamheten hos de unga i Gävleborg backar till femte lägst i Sverige.

Det finns emellertid stora skillnader då vi jämför Gävleborgs kommuner. Liksom ifjol är företagsamheten högst i Nordanstig, 15,5 procent. Ny bottennotering finns i Hofors, 8,3 procent.

I undersökningen framkommer även att mer än var femte företagsam person i Gävleborg är äldre än 64 år. Störst andel äldre företagsamma finner vi i Ovanåker och lägst andel i Gävle. Två tredjedelar av de som var nyföretagsamma år 2014 är också fortsatt aktiva. Ockelbo är den kommun i länet som uppvisar högst överlevnadsgrad. Sett till den totala ekonomin är knappt 30 % av de företagsamma människorna kvinnor. Inom RUT-sektorn är motsvarande siffra 71,2% och inom välfärdssektorn 48,7%. Båda sektorerna uppvisar dock en negativ utveckling i länet av företagsamma människor.

- Denna utveckling är något som kan ha påverkats av den negativa samhällsdebatt som vi har sett de senaste åren när det gäller välfärdssektorn och RUT. Detta leder i sin tur till att människor ändrar sina beteenden. Färre väljer att starta företag och fler väljer att lämna. Ytterligare en orsak kan vara lokala diskussioner om till exempel försämringar för LOV-företag, säger Lotta Petterson.

Hela undersökningen samt information om undersökningen hittar du här: https://www.svensktnaringsliv.se/regioner/gavleborg/bottennotering-for-nyforetagsamheten-i-gavleborg_732369.html
Svenskt Näringsliv

Publicerat via SvenskPress.se av...

Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringslivs vision lyder: ”Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd”.

Svenskt Näringsliv är företagens företrädare i Sverige. Vårt ... Läs mer

Se alla nyheter »