Blir 2018 valmöjligheternas år?
Publicerad: 6/2, 2018
I år är det valår. Val till riksdag, kommun och landsting. Vem ska regera? Vem ska regera med vem? Vem lyfter frågor som engagerar dig? Ett som är säkert är att vi kommer att bli mätta… av valfläsk.
Innan den innevarande mandatperioden stektes det rejält med valfläsk. Från den sittande regeringens håll lovades att ”Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020”… jo, jo. Enligt IMF:s (Internationella valutafonden) framtidsprognos kommer Sverige att hamna på en fjortonde plats i EU år 2020. Förvisso har Sverige den högsta sysselsättningsgraden i EU. Men då ska vi komma ihåg att sysselsättningsgrad och arbetslöshet absolut inte är samma sak.Istället för att den sittande regeringen genomfört reformer som ökat jobbtillväxten har de fokuserat på konstgjorda åtgärder med svaga utfall, låtit Vänsterpartiet ”diktera villkoren” och inte lyssnat tillräckligt på jobbskaparna; företagen.
Men – nu är mandatperioden snart till ända och ett nytt val tornar upp sig på himlen. Ska 2018 bli valmöjligheternas år? Där utanförskapet på arbetsmarknaden minskar, där det fria företagandet får råda, där politiken stärker de svenska företagens internationella konkurrenskraft och säkrar den frihandelsvänliga inställningen i Sverige och i vår region.
Idag är utanförskapet ett akut och växande samhällsproblem. Under 2018 väntas fyra av fem inskrivna på Arbetsförmedlingen ha en svag ställning på arbetsmarknaden och antalet utrikes födda med kort utbildning stiger. Arbetsförmedlingen är inte en del av lösningen utan har blivit en del av problemet. Politikerna måste därför till valet 2018 inse behovet av och vara beredda att bidra till lägre trösklar in på arbetsmarknaden.
Det som också är riktigt alarmerande är den sittande regeringens förslag, ivrigt påhejade av Vänsterpartiet, om vinstbegränsningar i välfärden. Vad blir nästa steg? Om staten genom lag eller på annat sätt begränsar företagens möjligheter att gå med vinst befinner vi oss i ett direkt hot mot det fria företagandet och det skulle dessutom vara dödsstöten för den valfrihet som många av oss medborgare uppskattar. Vill de styrande kommun- och landstingspolitikerna verkligen ställas inför detta faktum?
Vår region är en utlandsberoende region och Sverige är ett utlandsberoende land. Därför är det av yttersta vikt att politiken anpassas till de internationellt konkurrensutsatta företagens situation. Några delområden som är i särskilt stort behov av reformer är kompetensförsörjningen, regelverket för arbetsmarknaden och skatterna.
Frågan kvarstår; ska 2018 bli valmöjligheternas år?
Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv