– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Björn Mårtensson - erfaren "tacticer" som säljer företag

Publicerad: 18/11, 2021

Den reslige hälsingebon Björn Mårtensson börjar synas allt mer inom näringslivet i de södra delarna av Gävleborg. Anledningen är att han representerar den nationella kedjan TACTIC Företagsförmedling och att uppdragen blir allt fler i Gävleområdet.

Vem är då Björn Mårtensson
– Jag är uppväxt i Edsbyn och är utbildad ekonom som har haft en del olika jobb tidigare i livet. Bland annat som kamrer och vd för ett avfallsbolag. Sedan många år är jag egen företagare både avseende skogsbruk och konsulting inom bl.a. management, styrelseutbildningar och har även "hyrt" ut mig som extern styrelseledamot och styrelseordförande. Jag har alltid varit aktiv i föreningslivet och blev nyligen vice ordförande i Brynäs Företagarförening, här i Gävle. Det är mycket kul då det blivit allt mer jobb här de senaste åren då jag etablerat mig som företagsmäklare och partner på TACTIC Företagsförmedling arbetandes i eget bolag.

Vad är TACTIC Företagsförmedling?
– Det är en rikstäckande kedja med kontor över hela landet. TACTIC är en företagsmäklarkedja som riktat in oss på små och medelstora företag. Varje ansvarig mäklare har eget geografiskt område i Sverige. Jag har Gästrikland, Norra Uppland och Hälsingland som arbetsfält med kontor i Gävle, Hudiksvall och i Edsbyn.
TACTIC grundades för 30 år sedan i Luleå och idag är kedjan partnerägd varav jag är en av dessa samt tillhör också bolagets styrelse och ledning. 

Hur uppstod intresset för mäkleri och hur kom du i kontakt med TACTIC?
– Jag har alltid haft ett stort intresse och en hel del erfarenhet av företagande och företagarens vardag samt kunskaper om företagets ekonomi. Jag blev "headhuntad" av kedjans grundare. Jag kände att  företagsmäklare skulle passa mig bra och att jag kan göra nytta. 

Hur skulle du beskriva ditt praktiska arbete?
– Ja, det är naturligtvis mycket kontakter med kunder, spekulanter och intressenter. Dessutom praktiskt arbete med värderingar och rådgivning till företagare som skall sälja sin verksamhet.  Vi erbjuder att mäkla försäljningsuppdrag av företag, uppdrag att förvärva företag, värderingar av företag, avtalsskrivande, förhandlingar och diskussioner med finansiärer, genomlysningar av företag för att identifiera förbättringsområden bl.a. i syfte att förbättra företagets möjlighet att bli sålt eller köpt till "rätt" pris.
Inom TACTIC har vi olika kompetenser som bl.a. jurister, skatteexperter och fastighetsmäklare som vi samarbetar med. Jag jobbar också nära min mäklarassistent som arbetar mycket med objektbeskrivningar och webbannonsering.

Hur går ett normalt försäljningsuppdrag till?
– I korthet går det till så här: Inledningsvis har vi ett kostnadsfritt möte där vi diskuterar uppdraget. Utifrån det tar vi fram ett uppdragsavtal och har arbetsmöte och tar fram uppgifter om företaget. Sedan genomförs värdering och vi tar fram en objektbeskrivning/prospekt innan säljarbetet startar. Där tar vi hand om intressenterna, knyter avtalet och ser till att pengarna kommer in på banken.

Vilka är dina kunder?
– I huvudsak är det företagare och ägare som vill göra generationsskifte och därför vill sälja sitt företag. Det kan vara livsverk eller ägare som mitt i livet i 40-50 års åldern känner att de vill göra något annat och därför sälja. Många vill också sälja av en verksamhetsgren alternativt addera en till verksamhet. Jag gör också många värderingar på uppdrag av företagare eller via revisionsbyråer m.fl. Vi vänder oss i huvudsak till ägare med bolag som har 2 till 150 mkr i omsättning.

Hur ser verksamhetens framtidsplaner ut?
– Jag vill och arbetar med att utveckla verksamheten i mitt område där Gävle är väldigt viktigt. Jag vill vara den lokala företagsmäklaren med "signum" att jobba snabbt, konfidentiellt och med hög kvalitet. Mitt och TACTIC Företagsförmedling har ambitionen att långsiktigt finnas i Gävle och övriga Gävleborg och Norra Uppland.

Vad är du mest stolt över när det gäller ditt arbete?
– I princip när varje en affär går i lås.  Varje företagsaffär oavsett storlek på bolaget är ofta ganska komplicerade med en rätt så lång process före avslut. Då är givetvis såväl säljare och köpare nöjda. När en företagare säljer sitt livsverk är det mycket känslor med där företagaren är mycket mån om både företaget, personalen, kunder och leverantörer.

Vad är dina synpunkter och fördelar om näringslivet i regionen?
– Vi har ett starkt näringsliv med många framgångsrika företag. Gävle och Sandviken ligger mycket väl till logistiskt med Gävle hamn, E4 och tåg, dvs med mycket goda kommunikationer. För min del så känner jag extra mycket för de små och medelstora företagen.

Har du hittat några favoritplatser i vårt landskap?
– Restaurang Matildas på söder är min favoritrestaurang i Gävle. Golfbanorna i Gävle, särskilt, Avan och Högbo Golfbana besöker jag gärna. 

Vad vet vi inte om Björn Mårtensson då?
– Jag är bandyfantast och gillar att se fin bandy, exempelvis match mellan två av Sveriges bästa bandylag från länet, Sandviken och Edsbyn är höjdpunkter. Jag nämnde golfen och sedan är det familjens fäbod och skog i Hälsingland som jag gärna besöker och vistas i - det är avkoppling!


Namn: Björn Mårtensson
Titel: Företagsmäklare
Ålder: + 60
Bor: Lägenhet i Gävle och fastighet i en by utanför Edsbyn
Familj: Ja!

För mer information se www.tactic.se
 

Bildtext: Ett stort nöje för Björn Mårtensson, särskilt i unga år, var harjakt med Hamiltonstövare.

Presstjänst

Publicerat via SvenskPress.se av...

Presstjänst

Joe Formgren är kommunikationsstrateg och marknadsförare. Grundare av SvenskPress.se genom Gestrike Media AB och delägare i Precis Reklam AB samt affärsnätverket effect plus+. 2018 lanserade han tills... Läs mer

Se alla nyheter »

Ett stort nöje för Björn Mårtensson, särskilt i unga år, var harjakt med Hamiltonstövare.

Ett stort nöje för Björn Mårtensson, särskilt i unga år, var harjakt med Hamiltonstövare.

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK