– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Foto Kit Strömberg

Foto Kit Strömberg

Biblioteken - navet i kulturutbudet

Publicerad: 26/9, 2019

Biblioteken är navet i kulturutbudet. De åstadkommer ofta storverk med mycket små resurser tack vare personalens engagemang. Fjordar och Folk bad chefen för biblioteken i Sotenäs kommun teckna ner något om sin verksamhets inriktning.

Vi vill!

Det skulle kunna stå med stora bokstäver på dörren till Kungshamns bibliotek, för det är sant! På Sotenäs kommunbibliotek arbetar en liten personalstyrka på fyra personer.

För snart tre år sedan påbörjades en förändringsprocess som nu har fått ordentligt fäste. Vi vill att biblioteken i Sotenäs ska vara en inspirerande plats för barn- och unga. En plats för nyfikenhet, kunskap, teknik, vetenskap, kreativitet och kultur. Biblioteket ska leva!

Vad är det då vi erbjuder?

Vi har provat oss fram de senaste två åren, med pyssel, tävlingar, kurser, sommarboken, författarbesök, robotprogrammering, skräckkvällar på Halloween, filmklubb och mycket annat. Vi vill att barnen ska ställa frågan: ”Vad händer på bibblan?”, så fort det blir lov. Vi har också läxhjälp varje måndag och tisdag där barnen kan göra sina läxor i lugn och ro. Vi hjälper till vid behov.

Även arbetet mot våra vuxna låntagare har förändrats under de senaste åren. Fler och fler läser på distans och använder därför biblioteksrummet som studieplats, så pass mycket att vi har fått utöka med fler sittplatser. Men i takt med att den tekniska utvecklingen går framåt i en rasande fart så har digitalt utanförskap också blivit ett begrepp. En halv miljon svenskar har aldrig använt internet. 500 000 människor som inte kan använda bank-id, e-tjänster, fylla i digitala formulär, söka arbete m.m. Dessa människor vänder sig idag till biblioteken, att hjälpa till med it-frågor har blivit en stor del av vår dagliga service till våra besökare. Vi skapar e-postkonton, visar hur en iPhone fungerar, söker på nätet, hjälper till med e-tjänster, redigerar bilder, översätter texter. Vi vill finnas som naturlig plats för gruppen som befinner sig i ett digitalt utanförskap.

Vad gör vi härnäst?

Vi vill satsa på våra lokaler, göra rummet inbjudande och lättbegripligt att besöka. 2019 sökte vi därför medel från regeringens 3-åriga satsning ”Stärkta bibliotek”. Vi fick 500 000 kr att satsa på vårt bilderboksrum och på vår ungdomsavdelning. Ledorden för vår satsning är ”läsfrämjande” och ”flexibilitet”. Bilderboksrummet blir inbjudande med läskojor och soffor, och flexibelt med bokhyllor som snabbt kan göras till gradänger. Ungdomsavdelningen får platser för att läsa, skapa, pyssla, spela, programmera och plugga, och naturligtvis nya fina bokhyllor.

Vi vill att barnen ska bli intresserade av läsning. Läsning är något man tränar upp och barnen lever i en värld där böckerna har fått stor konkurrens av andra media. Så vi behövs!

VI ses på biblioteket!

Kit Strömberg
Fjordar och Folk

Publicerat via SvenskPress.se av...

Fjordar och Folk

Fjordar och Folk är en webbtidning för Sotenäs med omnejd, som speglar natur och kultur ur olika synvinklar. Den vänder sig till alla och är partipolitiskt oberoende, men kan spegla olika samhällsfråg... Läs mer

Se alla nyheter »

Foto Kit Strömberg

Foto Kit Strömberg

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK