– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Entre

Entre

Bagerier - Varför Brastads Bageri och Konditori?

Publicerad: 30/10, 2019

Den som funderar lite över matkulturen och dess utveckling tänker ganska snart på bagerierna. Många äldre har minnen från de små bagerierna där bagaren stod i dörren och svalkade sig och dofterna strömmade ut från allehanda godsaker, mat- och kaffebröd. Förr var det mest vetebröd i form av limpor och kakor. Senare kom det grövre brödet. Tårtor var en stor produkt och vem minns inte arrakkransen?

Det finns några små bagerier av den gamla sorten kvar, men de är inte många. Branchen har utvecklats åt lite olika håll. De stora kvantiteterna av främst matbröd sker numera industriellt. Mjöl och andra ingredienser förvaras i silos och blandas mekaniskt innan degen går in i ugnarna och sedan paketeras utan att en människa rört det. En hel del bröd inklusive kaffebröd bakas i affärer och kiosker. Ämnena kommer då frysta och det hela kallas bakeoff. Vissa restauranger bakar också antingen från grunden eller med hjälp av bakeoff. Vissa entusiaster bakar hemma.

I mitten av 1900-talet fanns 5 bagerier i Hunnebostrand. Det var Alsfors, Hellners, Petterssons, Eklunds och Dahls. Alla är nedlagda. För att hitta ett bageri av motsvarande slag åkte vi till Brastad. Där hittade vi det äkta paret Annika och Mattias, som driver Brastad Bageri AB på det ”gamla sättet”. Allt görs från grunden och bagaren Mattias står upp mitt i natten och börjar sitt arbete. Annika svarar för försäljning och servering i den kombinerade butiken, men rycker även in i bageriet vid behov samt sköter allt pappersarbete.

Produkterna är goda matbröd och kaffebröd. Allt har de gamla rena smakerna, som kommer från de väl utvalda råvarorna. Bagarens egen favorit kanelbullen smakar verkligen kanel och i övrigt så man önskar att den skall smaka. Budapeststubben/-bakelse är den bästa jag ätit och jag har ätit många. Goda matbröd och -kakor kompletterar produktsortimentet och det räcker därför med att besöka detta bageri för att köpa det man behöver av mat- och kaffebröd.

Mattias är född i Tyresö och uppvuxen i Linköping. Han är utbildad bagare som han har arbetat med det hela livet bl a 12 år i Norrtälje. Hustru Annika kommer från Norrtälje och har arbetat som lantbrevbärare i 17 år och utbildat sig till fysioterapeut.

Mattias har spelat handboll, men bollar numera bara med bullarna. Paret drog sig till västkusten 2008 och tog över det anrika bageriet i Brastad. Byggnaden är 90 år och bageriverksamheten lika gammal. Det var Albert Larsson som började och sonen Erik tog över. Därefter var det Bjarne Johansson som 1976 tog över och i sin tur lämnade till Mattias och Annika.

Mellan oktober 2011 och oktober 2014 hade de även ett
försäljningsställe i Munkedal.

Utöver Annika och Mattias finns det en anställd i bageriet och under helgerna finns en extrapersonal i affären/konditoriet.

Verksamheten bedrivs hantverksmässigt och maskinerna är enkla och i första hand avsedda att spara mänskligt slitage. Utöver ugnarna finns degtråg, kavlingsmaskiner och runddrivare för frallorna. Snittmässigt går det åt 400 kg vetemjöl, 50 kg rågmjöl, 20 kg mandelmassa, ca 40 liter vispgrädde allt per vecka.

Produktsortimentet varierar med årstiderna och utöver kunderna i butiken är Preem, Lysekils och Munkedals kommun stora kunder. Vid de två borden innanför disken i butiken serveras gott kaffe och det man vill ha i form av smörgås och/eller kaffebröd, dagsfärskt direkt från bagaren i källaren.

Här bakas allt med kärlek. Eller vad sägs om bagarkyssen?


Artikeln publicerad genom webbtidningen https://fjordarochfolk.se
Fjordar och Folk

Publicerat via SvenskPress.se av...

Fjordar och Folk

Fjordar och Folk är en webbtidning för Sotenäs med omnejd, som speglar natur och kultur ur olika synvinklar. Den vänder sig till alla och är partipolitiskt oberoende, men kan spegla olika samhällsfråg... Läs mer

Se alla nyheter »

Disken

Disken

Hantverk

Hantverk

Tårtor

Tårtor

Bullar

Bullar

Matbröd

Matbröd

Bagarkyssen

Bagarkyssen

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga