– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Alexander Ekman tilldelas Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen

Alexander Ekman tilldelas Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen

Alexander Ekman tilldelas Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen

Publicerad: 27/1, 2020

Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen tilldelar 2020 års stipendium till koreografen och regissören Alexander Ekman för ett verk som tar utgångspunkt i de frågor som minnet av Förintelsen väcker.

Micael Bindefelds Stiftelse delar varje år ut ett stipendium till stöd för de som har en vilja att kommunicera, ge information, bildsätta eller på annat sätt förmedla kunskap till en bred svensk publik med berättelser om Förintelsen. Det blir allt svårare att få vittnesmål från Förintelsens överlevare. Inom en snar framtid kommer inga vittnen finnas kvar i livet och därför är behovet av att förmedla deras berättelser viktigare än någonsin.

Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen tilldelar i år 500 000 kr till Alexander Ekman, koreograf och regissör.

Stiftelsens motivering lyder:
2020 års stipendium tilldelas koreograf och regissör Alexander Ekman för hans filminstallation om de stora och komplexa frågor som minnet av Förintelsen väcker.

I detta konstprojekt utforskar Alexander vår vanmakt, vårt mod och vårt civilkurage och bjuder in såväl unga som vuxna till självreflektion om det egna ansvaret. På detta sätt hålls inte bara minnet av Förintelsen vid liv, utan projektet väcker också insikt om att det är möjligt för alla och envar att förhindra att något liknande någonsin sker igen.

– Alexander Ekman har ett unikt och spännande sätt att tänja på gränserna för att uttrycka viktiga budskap inom en konstform som är tillgänglig för alla oavsett språk, bakgrund och ålder. Det känns både roligt och viktigt att 2020 års stipendium tilldelas Alexander för hans verk som åskådliggör vikten av civilkurage och känslan av vanmakt som många förknippar med Förintelsen, säger Micael Bindefeld, stiftelsens ordförande och initiativtagare.

Alexander Ekman är en av vår tids absolut främsta koreografer. Han är verksam på de stora scenerna i Stockholm, Sydney, Paris, Berlin och New York och hyllas överallt för sina extraordinära och nytänkande verk.

Med stöd av Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen, tar Alexander utgångspunkt i Förintelsen och skapar en banbrytande dans- och filminstallation som han namngett Vanmakt.

– Att få möjlighet att genomföra detta projekt med stöd av Micael Bindefelds stiftelse betyder oerhört mycket för mig. Jag är väldigt tacksam och ödmjuk inför uppgiften att förmedla minnen och historier om Förintelsen vidare till en bredare publik genom dansens och filmteknikens otvungna rättframhet, säger Alexander Ekman.

Vad är det egentligen som får oss att antingen agera, vara tysta eller bara se på? Hur kan vi omvandla vanmakt och hjälplöshet till mod och civilkurage? I Vanmakt undersöker Alexander frågan om det egna ansvaret. Vanmakt har världspremiär den 23 oktober 2020 på Artipelag Artbox.

Stipendiet delas ut på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer den 27 januari under en ceremoni på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm.

För mer information besök Micael Bindefelds Stiftelses hemsida: http://www.bindefeldstiftelse.se

För pressackreditering till stipendieutdelningen, ytterligare information eller kontakt med Alexander Ekman och/eller Micael Bindefeld:

Anna Johansson
Presskontakt Micael Bindefeld AB
Tel: 073 342 27 28
E-post: anna.johansson@bindefeldab.se


Artikeln är publicerad i den här och flera nyhetskanaler av den svenska presstjänsten Presstjänst - den svenska skrivbyrån för företag och organisationer. Vill ni ha hjälp med att skriva era nyheter samt publicerade och distribuerade till flera svenska nyhetstjänster, journalister och nättidningar? Vänd er då till http://www.presstjanst.se i samarbete med http://www.svenskpress.se
Presstjänst

Publicerat via SvenskPress.se av...

Presstjänst

Joe Formgren är kommunikationsstrateg och marknadsförare. Grundare av SvenskPress.se genom Gestrike Media AB och delägare i Precis Reklam AB samt affärsnätverket effect plus+. 2018 lanserade han tills... Läs mer

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK